Na 2 porcie bravčových kotliet s bylinkovou kašou potrebujeme:
2 plátky bravčového karé s kosťou
5 vetvičiek rôznych mäkkých byliniek (petržlenová vňať, estragón, koriander, kôpor… )
6 listov šalátu lollo rosso alebo iného listového šalátu (ľadový nie je vhodný)
slnečnicový olej
150 g masla
400 g zemiakov typu C
citrón
1 žĺtok
hrubo mleté čierne korenie
soľ
Recept na bravčovú kotletu s bylinkovou kašou:
1. Osolíme vodu a uvaríme v nej zemiaky domäkka. Prebytočnú vodu vylejeme, ku zemiakom pridáme 50g masla a roztlačíme pučiakom. Nasekáme na drobno lístky byliniek a zmiešame s kašou.
2. Zatiaľ čo sa varia zemiaky, si rozpálime panvicu s dvoma lyžicami slnečnicového oleja. Bravčové karé z oboch strán osolíme, okoreníme a smažíme z oboch strán dohneda.
3. Znížime teplotu, pridáme na panvicu 2 kúsky masla a položíme na ňu listy šalátu, ktoré necháme len ľahko zvädnúť. Prikryjeme a odstavíme panvicu.
4. Po minúte mäso otočíme a necháme ďalších päť minút odpočívať.
5. Na vlažnú panvicu (tak, že na nej udržíme prst) dáme žĺtok, pár kvapiek citrónu a zvyšné maslo roztopíme na panvici. Miešame kým sa suroviny spoja v hladkú emulziu (panvicu už nevykurujeme, inak by sme usmažili žĺtok a maslo by sa zrazilo), dochutíme štipkou soli.
Mäso servírujeme na bylinkovej kaši, cez ktorú položíme listy šalátu. Bravčové kotlety napokon prelejeme maslovou omáčkou.
zdroj: youtube.com