Na 4 porcie hovädzieho s paradajkovou omáčkou a cestovinami potrebujeme
800 g hovädzieho guľatého pleca (falošná sviečková)
50 g paradajkového pretlaku
50 g krupicového cukru
50 ml bieleho vínneho octu
1 cibuľu
2 mrkvy
1 petržlen
50 g zeleru
1 liter hovädzieho vývaru alebo vody
štipku mletej škorice
1 klinček
10 guličiek nového korenia
3 bobkové listy
8 guľôčok čierneho korenia
soľ
150 g masla
Recept na hovädzie s paradajkovou omáčkou a cestovinami
1. Na masle osmažíme mäso zo všetkých strán do hneda a vyberieme ho.
2. Nakrájanú cibuľu necháme v hrnci zosklovatieť. Pridáme na kocky pokrájanú koreňovú zeleninu a chvíľku smažíme (do zlatista). Pridáme cukor, ocot a paradajkový pretlak. Vrátime do hrnca mäso, zalejeme vývarom, osolíme a pridáme malú štipku škorice.
Tip: Varte v tlakovom hrnci. Mäso sa vám bude krásne rozpadať, urýchlite čas varenia a naviac znížite aj náklady na prípravu receptu.
3. Klinčeky, nové korenie, bobkový list a korenie zabalíme do gázy, previažeme špagátom a pridáme do hrnca. Pokrievkou zakryjeme hrniec, stiahneme teplotu a necháme variť, kým mäso nezmäkne (to spoznáme tak, že po nabodnutí zíde z noža alebo vidličky).
4. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho z hrnca. Gázu s korením vyžmýkame a vyhodíme. Potom rozmixujeme zeleninu ponorným mixérom. Ak je treba, omáčku dochutíme soľou, citrónovou šťavou alebo cukrom.
Podávame s talianskymi cestovinami ľubovoľného tvaru.
Tip: Ak je omáčku potrené zriediť, tak môžte vývarom. Ak naopak zahustiť, tak prebytočnú tekutinu vyvaríme ešte pred rozmixovaním.
Tip: Scedené cestoviny nepreplachujeme vodou, ale premiešame s trochou olivového oleja a buď ich hneď servírujeme, alebo rozložíme v slabej vrstve na plech alebo tácku. Ohrievame krátkym ponorením do vriacej vody.
zdroj: youtube.com