Na dve porcie bifteku s bernskou omáčkou potrebujeme
400g hovädzia sviečkovej zo stredu
1 žĺtok
1 dl bieleho vína
1 dl bieleho vínneho octu
4 vetvičky estragónu
2 šalotky alebo menšiu cibuľu
100 g masla
čierne korenie
soľ
olej
Recept na biftek
1. Sviečkovú prekrojíme na dva silnejšie kúsky, osolíme a okoreníme.
2. Rozpálime panvicu a na malom množstve oleja opekáme zo všetkých strán. Sviečkovú osmahneme zo všetkých strán. Potom ju preložíme na plech a vložíme do rúry rozpálenej na 190 ° C. Pečieme 5 – 8 minút podľa hrúbky mäsa. Po vybratí, prikryjeme a necháme v teple odpočinúť.
Recept na omáčku
1. Do kastrólu vlejeme víno, vínny ocot, pridáme 2 vetvičky estragónu a rozpolenú šalotku. Všetko spolu varíme, až sa polovica pôvodného objemu odparí (ostane teda cca 1dl tekutiny). Scedíme a necháme vychladnúť.
2. Rozpustíme si maslo.
3. Medzitým Vyšľaháme v miske žĺtok a lyžicu vínneho vývaru. Za stáleho šlahania pomaly prilievame rozpustené maslo. Vznikne nám krémová emulzia.
4. Nasekáme na drobno zvyšný estragón a šalotku. Pridáme misky a dochutíme čiernym korením a soľou. A máme hotovú Bernským omáčku.
Biftek podávame prekrojený na polovicu (skontrolujeme tak či je biftek správne prepečení). Vhodnou prílohou sú varené zemiaky restované na masle a rukolový šalát.
zdroj: youtube.com