Chlieb – recept na domáci cibuľový chlieb

0
2416

Suroviny na chlieb:

700 ml vlažnej vody
600 g pšeničnej hladkej múky
400 g ražnej chlebovej múky
200 g cibule
80 g masti
30 g kvasníc
25 ml octu
5 g rasce
2 lyžičky soli
1 lyžička cukru

Recept na domáci cibuľový chlieb:

1. Najemno nakrájanú cibuľu opražte na masti do zlatista. Opraženou cibuľku sceďte.

2. Čerstvé kvasnice rozpustite v malom množstve vody zmiešané s cukrom a nechajte nabehnúť.

3. Do misy nalejte vlažnú vodu, pridajte všetky suroviny, uzavrite pokrievkou a pretrepaním všetko spojte. Cesto vyklopte na dosku a vypracujte na hladké cesto, vložte späť do misy s pokrievkou a položte na gélový ohrievač. Nechajte kysnúť cca 30 minút.

4. Vykysnuté cesto rozdeľte na dva diely a vypracujte z neho na pomúčenej doske bochníčky, ktoré vložte do múkou vysypanej a tukom vymastenej mysky. Takto pripravené cesto nechajte znovu kysnúť cca 40 minút.

5. Vykysnuté cesto vyklopte na predhriaty plech, potrite slanou vodou a pečte v rúre s hrnčekom vody na 250 ° C cca 3 minúty, vodu vyberte, znížte teplotu na 180 ° C a pečte ďalších cca 40 minút.

zdroj: youtube.com