Tekvicová Hokkaido polievka – recept

0
2024

Čo budeme potrebovať:

Tekvica hokkaido, soľ, čierne mleté korenie, 2 dl mlieka, 1 väčší strúčik cesnaku, 1 PL citrónovej šťavy, muškátový oriešok

Na vývar cca 4 dl: 1 ks cibuľa, 1 väčšia mrkva, kurací chrbát

Postup:

  1. Najskôr si pripravíme vývar, takže dáme variť kurací chrbát spolu so stredne veľkou cibuľou a mrkvou.
  2. Medzitým si opláchneme tekvicu, rozrežeme ju aj so šupou na mesiačiky a dáme piecť do rúry na maximálnu teplotu až dokým nezmäkne. Samozrejme jadierka a dužinu treba dať bokom a nebojte sa, šupa zmäkne dostatočne na to aby sa dala neskôr rozmixovať.
  3. Keď je tekvica hotová, rozmixujeme ju spolu s uvarenou cibuľou a mrkvou a zalejeme vývarom. Pridáme pretlačený cesnak, prilejeme mlieko, osolíme, okoreníme, pridáme nastrúhaný muškátový oriešok a citrónovú šťavu.
  4. Krátko povaríme a môžeme podávať. Dobrú chuť :o)

TIP: Pri servírovaní môžete polievku ozdobiť tekvicovými semiačkami (tými olúpanými), ktoré si krátko nasucho opražíte na panvici. Aj to pekne vyzerá, aj to dobre chutí a vďaka semiačkam si doplníte okrem iného aj zinok, ktorý je dôležitý pri posilnení imunitného systému. Navyše pôsobí blahodárne na vlasy, pokožku aj nechty.

Na záver ešte pár slov o tom, prečo je dobré jesť tekvicu.

Tekvica hokkaido obsahuje veľa betakaroténu a je tiež bohatá na vitamíny – hlavne A, C a vitamíny skupiny B. Vitamín B2 – riboflavín z tekvice zlepšuje štiepenie tukov a cukrov. Tekvica je ľahko stráviteľná a obsahuje len minimum kalórií. Vysoký obsah vlákniny v tekvici podporuje trávenie a chráni sliznicu žalúdka. Pravidelná konzumácia tekvice dokáže viditeľne zlepšiť činnosť metabolizmu, narušeného chaotickým a tučným stravovaním. Je tiež nabitá draslíkom, fosforom, horčíkom, vápnikom a železom. Vďaka obsahu sacharidov je vhodná pre diabetikov. Tekvicu hokkaido od nepamäti Japonci pestovali na sopečných pôdach ostrova Hokkaido a bežne ju využívali aj na liečebné účely napríklad pri srdcových a obličkových poruchách, ale pomáha napríklad aj proti hlístam, škrkavkám a mrliam.

zdroj: familyzone.sk

Comments

comments