Na vianočku budeme potrebovať:
1kg polohrubej múky
150g práškového cukru
40g droždia
180g masla
2 vajíčka
10g soli
hrozienka naložené v rume
mandľové hobliny
citrónovú kôru
hrnček mlieka
Recept na domácu vianočku s hrozienkami
1. Do väčšej misy nasypeme múku a urobíme do nej jamku.
2. Do jamky dáme droždie, poprášime cukrom a zalejeme vlažným mliekom.
Prikryjeme kuchynskou utierkou, dáme na teplé miesto a počkáme 15minút kým kvások vykysne.
3. Maslo si v rajnici ohrejeme na izbovú teplotu, pridáme 2 žĺtka (Dáme pozor, aby sa z nich nestala praženica) a spolu so soľou, zvyškom cukru a trochou citrónovej kôry primiešame do kvásku.
4. Cesto dôkladne vypracujeme a pridáme doň hrozienka.
Tip: Pokiaľ je cesto príliš suché pridávame po troške mlieka kým nebude vláčne.
5. Vložíme nazad do misy, prikryjeme utierkou a necháme odležať 1 hodinu.
6. Cesto si rozdelíme na 9 rovnakých bochníčkov vianočky, z ktorých vyvaľkáme pramienky.
7. Najskôr spletieme dokopy 4 pramene, ktoré položíme na pekáč s papierom na pečenie. V strede ich trochu preliačime, aby sme na ne mohli položiť spletené 3 pramene cesta na vianočku.
Opäť trochu v strede stlačíme, aby sme na vrch položili posledný vrkoč z dvoch pramienkov. Tento vrkoč položíme na vrch vianočky a z oboch strán ho pretiahneme pod ňu.
8. Posypeme hoblinami z mandlí a zafixujeme troma špajdľami tak, aby sa nám cesto pri pečení nerozliezlo.
9. Pred pečením vianočku potrieme bielkom a vložíme do vyhriatej rúry na 150°C. Pečieme 90 minút.
Podávame s džemom alebo maslom.