Na 5 porcií budete potrebovať
1 veľká červená paprika
1 veľká žltá paprika
1 paprička jalapeňo
1 červená cibuľa
4 lyžice masla
1 lyžička feniklu
1/2 lyžičky hrubej soli
1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
250 ml svetlého piva
2 lyžice pikantnej horčice
5 bravčových klobás
5 veľkých rožkov
Recept na grilovanú klobásu a zeleninu s pivnou glazúrou
1. Pripravíme si gril na strednom žiary. Očistíme, umyjeme a nakrájame papriky. Nezabudnite z papričky jalapeno odstrániť jaderníky. Cibuľu nakrájame na menšie kúsky. Po zohriatí grilu očistíme rošt (zohriaty sa bude lepšie čistiť).
2. V alobalovej miske bez otvorov rozpustíme maslo.
3. Papriky, jalapeno, cibuľu, fenikel, soľ a korenie poukladáme do misky a premiešame. Zeleninu pečieme priamo nad pahrebou so stredným žiarom pri uzavretom poklope 10-15 minút, občas ju premiešame. Grilujte až bude mäkká a miestami do zlatista opečená. Pokiaľ bude zlatnúť príliš rýchlo, alobalovou misku presunieme nad nepriamy žiar a dopečte pri zatvorenom poklope. Akonáhle zelenina zmäkne, pridáme pivo a horčicu a všetko pomocou grilovacích klieští premiešame. Zeleninu nad nepriamym žiarom udržiavame teplú.
4. Klobásy nakrojíme a grilujeme nad priamym stredným žiarom pri zatvorenom poklope asi 15 minút, pokiaľ zozlatne. Obraciame a presúvame ich na rošte podľa potreby, aby sa piekli rovnomerne. Na záver pridáme klobásy do misky so zeleninou a zakryjeme ich paprikou a cibuľou. Poklop znova zatvoríme a klobásy pečieme na nepriamom žiaru 10 – 15 minút, kým sa prepečú. Pokiaľ zelenina počas tej doby príliš vyschne, prilejeme k nej trochu piva.
5. Klobásy vložíme do rozkrojeného rožku, posypeme pikantnou zeleninovou zmesou a podávame teplé.
Suroviny na kukuričné klasy
5 lyžíc kuracieho vývaru
4 lyžice masla
1 lyžica cukru
1 lyžička hrubej soli
1 lyžica najemno nastrúhanej kôry z biolimetky
1 lyžička čerstvo nastrúhaného zázvoru
6 čerstvých klasov is krycími listami, pokiaľ možno
Recept na grilované kukuričné klasy so zázvorovo-limetkovou polevou
1. Gril pripravíme na priamy stredne silný žiar.
2. Všetky prísady na polevu dáme do stredne veľkého hrnca a za občasného miešania privedieme do varu. Varíme 5-7 minút, kým poleva nezhustne. Udržujeme teplé.
3. Špičky klasov tesne nad hornou radou zrniek skrátime. Niekoľko listov odtrhneme a pokrájame na prúžky široké asi 1 cm. Zvyšné listy stiahneme dozadu, ale neodtrhneme ich. Odstránime vlákna aby sa na grile nepripekali. Listy na spodnom konci klasu zviažeme odkrojeným prúžkom do rukoväte.
4. Polevu zamiešame a potrieme nou kukuricu zo všetkých strán.
5. Kefou očistíme rošt grilu.
6. Kukuricu grilujeme na priamom stredne silnom žiare pod poklopom 10-15 minút. Listy by mali ležať na nepriamom žiare, aby sa nepripálili. Kukuricu grilujeme, kým nezmäkne a miestami nezhnedne. Obraciame podľa potreby.
7. Na tanieri potrieme zvyškom polevy.