Na perník budeme potrebovať:
500g polohrubej múky
250g kryštálového cukru
5dl mlieka
2dl oleja
2 celé vajcia
4 lyžice džemu (Višňový, Čierna ríbezľa, Lesné plody) podľa chuti
3 lyžice kakaa
1 lyžička jedlej sódy
1 prášok do perníka
2 najemno strúhané jablká
1 lyžička mletej škorice
soľ
Recept na tradičný perník
1. Do veľkej misy nasypte múku, cukor, kakao a prášok do perníka a premiešajte. Teraz k sypkej zmesi pridáme 2 vajíčka, 5dl mlieko, 2dl oleja, 4 lyžice džem.
2. Všetko dôkladne zmiešame a do tekutého cesta primiešame na jemno strúhané jablká, ktoré perník prevoňajú a zvláčnia.
Tip: Môžeme pridať aj hrozienka naložené v rume.
3. Cesto vylejeme na maslom vymastený a múkou vysypaný vyšší plech. Plech s perníkovým cestom dáme do prehriatej rúry. Pečieme pri 170°C približne 40 min.
Upečený a vychladnutí perník natrieme džemom, nakrájajte na kocky a môžete podávať .
Čas prípravy : 60 minút
Náročnosť : Začiatočník
Množstvo : 12 porcií