Na lievance budeme potrebovať
Cesto na lievance:
500 ml mlieka
300 g polohrubej múky
25 g krupicového cukru
10 g droždia
2 lyžice oleja
2 lyžice rumu,
1 lyžička citrónovej kôry
1 vajce
soľ
Ovocná zmes:
300 g lesného ovocia (jahody, maliny, černice, čučoriedky a pod)
200 g mäkkého tvarohu
100 g práškového cukru
50 g vanilkového cukru
Recept na lievance s ovocnou zmesou
1. 10g droždia premiešame s cukrom, zriedime malým množstvom teplého mlieka, pridáme 100g polohrubej múky, premiešame, až vznikne riedke cestíčko – kvások necháme na teple vykysnúť.
2. Do väčšej misy nastrúhame citrónovú kôru (Strúhame len žltú časť šupy. Bielu nestrúhame je horká), pridáme zvyšné teplé mlieko, celé vajcia, rum a rozšľaháme.
3. Do zmesi prisypeme 200g polohrubej múky. Vykysnutý kvások, mierne osolíme, všetko spolu starostlivo premiešame a necháme v teple minimálne 20 minút nakysnúť.
4. Panvicu na vyprážanie lievancov rozohrejeme a potrieme olejom. Cesto na panvicu nalievame, naberačkou. Lievance smažíme pri miernej teplote z oboch strán dozlatista.
5. Ovocie zohrejeme na panvici, aby pustilo šťavu a zmiešame s práškovým cukrom.
Lievance podávajte s ovocím. Môžete ozdobiť vyšľahaným tvarohom s vanilkovým cukrom, čokoládovými hoblinami a lístkom mäty.
Varianta: Miesto ovocia môžete lievance potrieť lekvárom.
30 porcií
25 minút príprava
30 minút tepelná úprava
zdroj: youtube.com