Na veľkonočný zemiakový šalát budeme potrebovať:
1kg zemiakov 4 vajíčka 2,5 dl slnečnicového oleja trochu horčice smotanu mrkva petržlen čerstvý hrášok 3 menšie uhorky |
1 cibuľa soľ čierne korenie ocot kryštálový cukorúdené koleno bobkový list nové korenie čierne korenie |
Recept na tradičný zemiakový šalát s domácou majonézou a údeným kolenom:
1. Zemiaky v šupke vložíme do hrnca a uvaríme.
2. Koreňovú zeleninu nakrájame na kocky a spolu s octom, lyžicou cukru a trochou soli uvaríme do mäkka (cca 10 min.). Následne si na drobno pokrájame stredne veľkú cibuľu a spolu so zeleninou ju krátko povaríme.
3. Zeleninu scedíme, vysypeme do veľkej misy, kde budeme miešať veľkonočný zemiakový šalát.
4. Do misy pridáme kyslé uhorky nakrájané na kocky, ošúpané zemiaky a čerstvý hrášok. Potom pridáme majonézu, osolíme, okoreníme a zľahka všetko premiešame.
5. Na záverečné ozdobenie šalátu si varíme natvrdo dve vajíčka.
Tip: Hrášok Vám do druhého dňa zhorkne. Preto nie je vhodný tento šalát odkladať na ďalší deň. Ak chcete urobiť šalát na viac dní odporúčame hrášok do šalátu nedávať.
Tip: Skúste nakrájať na kocky a pridať do šalátu jablko. Dodá mu sviežosť a lahodnú chuť.
Recept na domácu majonézu:
1. 2 žĺtka s lyžicou horčicou krátko rozmixujeme ručným mixérom ( so špeciálnym nadstavcom na majonézy) a postupne pridávame a primiešavame olej. Osolíme, okoreníme a pridáme smotanu na odľahčenie.
Recept ako pripraviť údené koleno:
1. Do tlakového hrnca vložíme údené koleno, bobkový list, nové korenie, čierne korenie a dáme variť na 40 minút.
2. Údené koleno opatrne vyberieme z tlakové hrnca, necháme mierne vychladnúť a pozdĺžne popri kosti rozkrájame na plátky.
Podávame s chutným majonézovým šalátom.