Ingrediencie (4 porcie):
500 g zelenej špargle
250 ml mlieka
100 ml sladkej smotany
80 g masla
60 g hladkej múky
5 g cukru (1 lyžička)
soľ, mleté biele korenie
muškátový oriešok
citrónová šťava
čerstvá petržlenová vňať
Recept na krémovú šparglovú polievku:
1. Umyté výhonky špargle zbavte drevnatých koncov a pomocou škrabky olúpte. Nožom odrežte hlavičky (cca. 4 cm) a dajte bokom.
2. Zvyšné časti výhonkov prekrojte a povarte približne 10 minút s pridaním lyžičky masla, cukru a soli.
3. V kastróle rozpustíme maslo, prisypte múku, orestujte dozlatista a za neustáleho prošlehávání metličkou zalejte špargľovým vývarom. Varte približne 10 minút.
4. Ku koncu varu pridajte mlieko a ešte krátko povarte.
5. Polievku rozmixujte a sceďte cez sitko.
6. Zjemnite smotanou, dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou.
7. Hlavičky špargle krátko orestujte (cca. 3 minúty) na masle, vložte do polievky, ochuťte muškátovým orieškom a posypte jemne posekanou petržlenovou vňaťou.