Suroviny na (4 porcie) gaštanovú polievku:
50g olivového oleja
450g petržlenu
2 cibule
1 jablko
1 zemiak
150g jedlých gaštanov
1l zeleninového alebo kuracieho vývaru
1 lyžica čerstvého tymianu
1dl bazovej šťavy
2dl smotany
1lžíce sezamového oleja
Recept na gaštanovú polievku s jablkami a petržlenovým lupienky:
1. V kastróle rozohrejte olej, pridajte očistený na kocky nakrájaný petržlen, cibuľu, zemiak a jablko. Restujte na miernom ohni cca. 5 minút.
2. Potom pridajte gaštany, zalejte vývarom, okoreňte tymiánom a polovicou dávky bazovej šťavy. Priveďte do varu, znížte teplotu a varte približne 20 minút.
3. Pripravte si petržlenovej lupienky. Najskôr predhrejte rúru na 160 º C. Pomocou univerzálny škrabky nakrájajte zvyšnú petržlen na veľmi tenké plátky. Tieto potom v miske zmiešajte s Bazový šťavou, olejom a tymianom. Vložte na plech a pečte cca. 30 minút chrumkava
4. Medzitým prevarenie polievku rozmixujte dohladka a podľa potreby prilejte vývar a zjemnite smotanou.
5. Rozmixovanú polievku preceďte cez jemné sitko.
6. Podávajte v hlbokom tanieri s pečenými petržlenovým lupienkami, sezamovým olejom, smotanou a tympánovými lístky.
zdroj: youtube.com