Na 6 porcií sviečkovej na smotane potrebujeme
1,2 kg hovädzie guľaté pleca (falošné sviečkovej)
200 g bravčovej slanini
200 g masla
1 väčšiu cibuľu
8 stredných mrkiev
2 korene petržlenu
100 g zeleru 10 guličiek čierneho korenia
10 guličiek nového korenia
3 bobkové listy
1 vetvičku tymianu
1 liter hovädzieho vývaru alebo vody
2 citróny
Recept na sviečkovú na smotane
1. V hrnci so širokým dnom roztopíme maslo a vložíme doň celé mäso prešpikované slaninou. osmažíme zo všetkých strán dohneda (pozor teplota nesmie byť vysoká, aby sa neprepálilo maslo). Mäso vyberieme a do hrnca dáme slaninu, ktorú prehrejeme. Keď pustí masť pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a necháme zosklovatieť. Pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu (cca 1 cm kocky) a mierne osmažíme.
2. Korenie, nové korenie, bobkový list, tymián a 1/2 citróna aj s kôrou zabalíme do gázy a zaviažeme bavlnenou niťou.
3. Do hrnca vrátime mäso, pridáme korenie v gáze a zalejeme vývarom tak, aby bolo mäso aj zelenina ponorená. Osolíme, hrniec zakryjeme a pri nízkej teplote varíme, kým mäso nezmäkne (spoznáme to tak, že po nabodnútí zíde z noža alebo vidličky).
4. Uvarené mäso vyberieme z hrnca. Korenie v gáze vyžmýkame do omáčky a vyhodíme. Zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Pridáme smotanu a ak je treba dochutíme soľou a citrónovou šťavou.
5. Sviečkovú na smotane podávame s knedľou. Môžte pridať plátok citróna, brusnicovú zaváraninu alebo lyžicu našľahanej smotany.
Tip: Mäso prešpikujeme tak, že úzkym nožom urobíme 2 – 3 pozdĺžne diery skrz celé hovädzie pliecko. Prúžky slaniny na koncoch zrežeme do špičky a necháme ich stuhnúť v mrazničke, aby sa nám s nimi lepšie špikovalo.
Tip: Varíme v tlakovom hrnci. Znížime tým dobu varenia na polovicu a naviac sa mäso uvarí do mäkka.
Tip: Omáčku môžme zriediť vývarom. Ak je naopak riedka, tak ju pred pridaním smotany a soli varíme tak dlho, až sa prebytočná tekutina odparí.
Na 6 porcií karlovarskej knedle potrebujeme
8 žemlí
4 vajíčka
1 vetvičku petržlenovej vňate 150 ml mlieka
6 lyžíc hrubej múky
Recept na karlovarskú knedľu
1. Žemle pokrájame na malé kocky a vložíme do misy.
2. Pridáme 4 žĺtky, 150 ml mlieka a nesekanú petržlenovú vňať. Zmes poriadne premiešame rukami.
3. Všetko zaprášime hrubou múkou, zľahka osolíme a premiešame. Nakoniec do zmesi vmiešame vyšľahané bielka.
4. Zo zmesi vytvarujeme gule, ktoré stiahneme potravinárskou fóliou, každú 3 × prepichneme a varíme vo vode 15 minút. Ohrievame na pare.
zdroj: youtube.com