Na Linecký koláč potrebujeme
170g hladkej múky
110g masla
80g vanilkového cukru
50g mandlí
2 vajíčka
1 citrón
Džem
Recept na pravý mriežkový linecký koláč
1. Zmiešame 170g hladkej múky, 100g masla, 80g vanilkového cukru, 50g mandlí, 1 vajíčko a kôru z citrónu.
Tip: Pokiaľ sa cesto lepí pridáme trochu múky.
Tip: Cesto môžeme zmiešať v mixéry, ale je lepšie ho po vybratí tešte premiešať ručne. Trhá sa potom menej.
2. Vypracujeme cesto a dáme ho odležať do chladu (aspoň na hodinku).
3. Z bochníku cesta odoberieme 2/3 cesta a vyvaľkáme z neho placku, ktorú prenesieme na namastení plech. Potom koláč potrieme džemom (Čím viac džemu, tým lepšie). Je lepšie použiť džem s výraznejšou chuťou (napr. ríbezľovou).
4. Zvyšok cesta vyvaľkáme na prúžky a spravíme z neho mriežku na vrchu koláča. Potom cesto potrieme žĺtkom.
5. Mriežkový linecký koláč pečieme v predhriatej trúbe na 180°C. Pečieme kým cesto zozlatne cca 30min 180°C.