Smotanový koláč – recept na hruškovo-smotanový koláč

0
20193

Ingrediencie

1 kg hrušiek, olúpaných a rozpolených, bez jadrovníkov
100 g práškového cukru + trochu na poprášenie
500 ml smotany na šľahanie

Na cesto

250 g hladkej múky
125 g masla
1 vajce + 2 žĺtky
80 g krupicového cukru

Recept na hruškovo-smotanový koláč

1. Polovičky hrušiek nakrájajte na tenké plátky, v mise zmiešajte s cukrom, polovicou smotany a nechajte cez noc v chlade odpočinúť.

2. Múku vysypte na dosku, uprostred vytvorte jamku a do nej vsypte cukor, maslo, celé vajcia a žĺtok. Rýchlo spracujte na cesto, vytvorte bochníček a oddeľte z neho tretinu. Zvyšné dve tretiny cesta rozvaľkajte doguľata na polcentimetrové placku. Cestom vyložte okrúhlu tortovú formu tak, aby asi dva centimetre dokola prečnievali. Na dno nasypte plátky hrušiek so smotanou.

3. Zvyšok cesta vyvaľkajte natenko do veľkosti formy, zakryte hrušky a cez cesto prehne prečnievajúce okraje. Spojte navlhčenými prstami a doprostred urobte dierku s priemerom asi 1 cm, aby mohla pri pečení odchádzať para. Potrite zvyšným žĺtkom a pečte pri 170 stupňoch asi 30 minút.

4. Upečený koláč vytiahnite z rúry a otvorom uprostred vlejte zvyšok smotany. Koláčom zakrúžte tak, aby sa smotana vnútri čo najviac rozliala. Poodávejte teplé i po vychladnutí, poprášené práškovým cukrom.

Ak už sa vám do koláča nezmestí žiadna smotana, nevadí. Pokojne ju vypite, alebo použite do kávy, ktorú budete ku koláčmi podávať.

cz: Jak upéct smetanovo-hruškový koláč
en: How to bake cream pear pie
zdroj: youtube.com, apetitonline.cz

Comments

comments