Na dve porcie bifteku s gremolátou potrebujeme
400g hovädzej sviečkovej zo stredu
150 ml hydinového vývaru
bobkový list
vetvička rozmarínu
3 strúčiky cesnaku
cibuľa
kapary v slanom náleve
1 citrón
2 vetvičky petržlenovej vňate
3 lyžice panenského olivového oleja
400 g malých zemiakov
50g masla
mleté čierne korenie
soľ
slnečnicový olej
Recept na Biftek s gremolátou a zemiakmi
1. Sviečkovú osolíme a okoreníme v čiernom korení. Na rozpálenú panvicu nalejeme 2 lyžice slnečnicového oleja a položíme na ňu sviečkovú. Mäso zo všetkých strán osmažíme do hneda.
2. Do panvice pridáme rozpolené strúčiky cesnaku, rozštvrtenú cibuľku, vetvičku rozmarínu, 2 bobkové listy, podlejeme vývarom a uvedieme do varu. Sviečkovú stále obraciame, aby sa rovnomerne prehriala. Varíme cca 3 minúty, potom odstavíme, pridáme trochu masla, prikryjeme a necháme odležať. Po 2 minútach sviečkovú obrátime.
3. Pripravíme si gremolátu. Nasekáme si petržlenovú vňať a kapary najemno. Kôru z citróna nastrúhame opatrne do misky tak, aby sme nestrúhali bielu šupku. Všetko premiešame s 2 lyžicami olivového oleja.
4. Uvaríme mladé zemiaky aj so šupou. Po uvarení ich rozpolíme na polovicu, na panvici si zohrejeme maslo, zemiaky osolíme a opražíme z každej strany do zlatista.
5. Na tanier položíme rozpolený biftek so zemiakmi. Vývar si precedíme a polejeme ním mäso, nakoniec posypeme gremolátou.
zdroj: youtube.com