Na 2 porcie bravčovej panenky v slanine potrebujeme:
400 g bravčovej panenky (zo stredu)
6 plátkov anglickej slaniny
1 dcl hydinového vývaru
slnečnicový olej
5 červených cibulí
40 g krupicového cukru
50 ml červeného vínneho octu
Recept na bravčovú panenku v slanine:
1. Cibuľu nakrájame na prúžky a na rozpálenom oleji necháme v rajnici zosklovatieť. K cibuli pridáme cukor a na miernej teplote necháme skaramelizovať. Potom nalejeme vínny ocot dochutíme štipkou soli a redukujeme (vyvaríme tekutinu).
2. Bravčovú panenku pevne zrolujeme do slaniny. Panenku v slanine zo všetkých strán opražíme na rozpálenej panvici (Stačia dve lyžice oleja). Potom ju podlejeme vývarom (Nenahrádzajte bujónom, po redukcií by bol slaný), dve minúty povaríme, panenku obrátime, zakryjeme panvicu a odstavíme na bok. Necháme 5 minút odpočívať.
Tip: Bravčovú panenku diagonálne rozkrojíme a položíme na papierový obrúsok. Ten vysaje prebytočnú mastnotu. Tento trik je vhodné použiť najmä pri Viedenskom rezni alebo hranolkách.
3. Vývar na panvici privedieme k varu a vyvaríme cca polovicu objemu, vmiešame kúsok masla a prelejeme cez mäso.
Skaramelizovanú cibuľku naservírujeme na taniere spolu s bravčovou panenkou. Podávajte s mladými zemiakmi na masle alebo zemiakovou kašou.
zdroj: youtube.com