Veľkonočný zemiakový šalát – recept na tradičný zemiakový šalát s domácou majonézou a údeným kolenom

0
6117

Na veľkonočný zemiakový šalát budeme potrebovať:

1kg zemiakov
4 vajíčka
2,5 dl slnečnicového oleja
trochu horčice
smotanu
mrkva
petržlen
čerstvý hrášok
3 menšie uhorky
1 cibuľa
soľ
čierne korenie
ocot
kryštálový cukorúdené koleno
bobkový list
nové korenie
čierne korenie

 

Recept na tradičný zemiakový šalát s domácou majonézou a údeným kolenom:

1. Zemiaky v šupke vložíme do hrnca a uvaríme.

2. Koreňovú zeleninu nakrájame na kocky a spolu s octom, lyžicou cukru a trochou soli uvaríme do mäkka (cca 10 min.). Následne si na drobno pokrájame stredne veľkú cibuľu a spolu so zeleninou ju krátko povaríme.

3. Zeleninu scedíme, vysypeme do veľkej misy, kde budeme miešať veľkonočný zemiakový šalát.

4. Do misy pridáme kyslé uhorky nakrájané na kocky, ošúpané zemiaky a čerstvý hrášok. Potom pridáme majonézu, osolíme, okoreníme a zľahka všetko premiešame.

5. Na záverečné ozdobenie šalátu si varíme natvrdo dve vajíčka.

Tip: Hrášok Vám do druhého dňa zhorkne. Preto nie je vhodný tento šalát odkladať na ďalší deň. Ak chcete urobiť šalát na viac dní odporúčame hrášok do šalátu nedávať.

Tip: Skúste nakrájať na kocky a pridať do šalátu jablko. Dodá mu sviežosť a lahodnú chuť.

Recept na domácu majonézu:

1. 2 žĺtka s lyžicou horčicou krátko rozmixujeme ručným mixérom ( so špeciálnym nadstavcom na majonézy) a postupne pridávame a primiešavame olej. Osolíme, okoreníme a pridáme smotanu na odľahčenie.

Recept ako pripraviť údené koleno:

1. Do tlakového hrnca vložíme údené koleno, bobkový list, nové korenie, čierne korenie a dáme variť na 40 minút.

2. Údené koleno opatrne vyberieme z tlakové hrnca, necháme mierne vychladnúť a pozdĺžne popri kosti rozkrájame na plátky.

Podávame s chutným majonézovým šalátom.

Comments

comments