Hovädzí guľáš – recept na tradičný hovädzí guľáš

0
87429

Na 4 porcie hovädzieho gulášu potrebujeme

800 g hovädzej glejovky
150 g masti
1 kg cibule
hovädzí vývar alebo vodu na podlievanie
2 lyžice sladkej červenej papriky
1 lyžička rasce
½ lyžičky čierneho mletého korenia
1 lyžička sušenej majoránky
2 lyžice paradajkového pretlaku
5 strúčikov cesnaku

Recept na hovädzí guľáš

1. Mäso zbavíme tenkej blany, ktorá je na povrchu a nakrájame na väčšie kocky (cca 3 × 3 cm).

2. V hrnci so širokým dnom roztopíme masť a pridáme cibuľu pokrájanú na kocky. Cibuľu zafarbíme až do tmavohnedej farby (dajte pozor, aby Vám cibuľa nezhorela).

Tip: Cibuľu môžete nasekať aj mixérom.

3. Pridáme 2 lyžice sladkej červenej papriky a chvíľku smažíme. Nie dlho inak by zhorkla. 

Do hrnca pridáme mäso a smažíme kým sa zatiahne (Treba rýchlo miešať, aby sa mäso nepripálilo).

4. Mäso rozhrnieme k stranám hrnca a doprostred dáme 2 lyžice paradajkového pretlaku, 1 lyžičku rasce, ½ lyžičky čierneho mletého korenia, cesnak a miešame asi 1 minútu, tak aby sa všetko spojilo ale nespálilo.

5. Pridáme vývar po vrch mäsa. Prikryjeme a za občasného miešania a prilievania vývaru dusíme domäkka. Nakoniec dochutíme majoránom a prevaríme.

Servírujeme s čerstvým bielym chlebom.

Tip: Guláš netreba zahusťovať, pretože ho zahustí rozvarená cibuľa. Ak ho napriek tomu chceme zahustiť, pridáme doň zápražku vyrobenú z masti a hladkej múky (50 g masti rozpustíme na panvici, pridáme múku a za stáleho miešania, smažíme kým začne voňať opraženou múkou. Potom opatrne primiešame do guláša a prevaríme).

Tip: Kto má rád pikantný guláš, môže spolu s cesnakom a korením pridať nasekané chilli papričky zbavené semienok.

Tip: Zamrazte si vývar do menších nádob. Potom ho môžete jednoducho používať pri varení.

zdroj: youtube.com

Comments

comments