Oškvarkové pagáče starej mamy (jednoduchý recept)

0
52

Ak hľadáte tradičný, jednoduchý a chutný recept na pagáče, práve ste na správnom mieste!

Ingrediencie na oškvarkové pagáče:

1 lyžička cukru
1 kocka droždia
400 ml vlažného mlieka
1 kg hladkej múky špeciál
1 žĺtok
2 ks vajec
1 PL soľ
2 dl oleja
250 g Hera
500 g mletých oškvarkov
1 vajce na potretie

Recept na oškvarkové pagáče:

Rozpustite cukor a droždie vo vlažnom mlieku a nechajte kvasiť na teplom mieste asi 10-15 minút, kým nezačne peniť. V miske zmiešajte múku s 2 ks vajec, žĺtkom, soľou a olejom. Pridajte kvasnicovú zmes a vypracujte hladké cesto. Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte postupne trochu múky, aby ste dosiahli správnu konzistenciu. Cesto nechajte vykysnúť na teplom mieste, prikryte ho utierkou alebo fóliou, asi 1 hodinu, kým sa nezdvojnásobí.

Po vykysnutí cesta ho rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku približne 1 cm. Na rozvaľkané cesto položte plátky Hery a rovnomerne ich rozotrite po celej ploche cesta. Potom rovnomerne rozotrite mleté oškvarky.

Cesto trikrát preložte. Po každom preložení počkajte 20 minút. Z cesta vyrežte kruhy pomocou malého pohára alebo kruhového výrezača. Položte pagáče na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ich ešte asi 15 minút odpočívať. Pred pečením potrite pagáče rozšľahaným vajcom. Predhrejte rúru na 250 stupňov Celzia.

Pečte v predhriatej (teplovzdušnej) rúre na 160 stupňov Celzia asi 20-25 minút, kým pagáče nezhnednú a nebudú pevne na dotyk.

Po upečení ich nechajte chvíľu vychladnúť a potom môžete servírovať. Lahôdka je hotová! Vychutnajte si tento lahodný recept na oškvarkové pagáče, ktorý je ideálny na rôzne príležitosti a okamihy.

Comments

comments