Apple Pie – Jablkový koláč (Recept na spôsob typického amerického jablkového koláča)

0
84

Jablkový koláč – Apple Pie (Recept na spôsob typického anglického / amerického jablkového koláča)

Na jablkový koláč budete potrebovať tortovú formu (priemer cca 23 cm):

Ingrediencie:

Cesto:
240 g hladkej múky
45 g trstinového cukru
½ čajovej lyžičky soli
½ čajovej lyžičky mletej škorice
100 g studeného masla
60 ml studenej vody vajce na potieranie

Náplň:
1 kg jabĺk
2 čajové lyžičky mletej škorice
60 g trstinového cukru
10 g kukuričného škrobušťavu a kôru z ½ citróna

Recept:

1: Ako prvé pripravte cesto, ktoré musí postáť v chladničke. Zmiešajte všetky sypké suroviny, pridajte na kocky nakrájané studené maslo, studenú vodu a miešajte až kým nevznikne kompaktné cesto. V prípade potreby dolejte trochu vody. Cesto by malo byť trochu lepkavé.

2: Cesto roztlačte na placku a zabaľte do potravinovej fólie, alebo papiera na pečenie. Nechajte ho v chladničke odpočívať minimálne 1 hodinu.

3: Kým sa cesto chladí, nachystajte náplň. Jabĺčka ošúpte a očistite. Na suchú rozohriatu panvicu nasypte na tenké plátky nakrájané jablká. Posypte ich mletou škoricou, cukrom, kukuričným škrobom, kôrou a šťavou z citróna. Po premiešaní prikryte panvicu pokrievkou a za občasného miešania duste asi 10 minút. Plátky jabĺk by mali byť mäkké, ale mali by držať tvar a nerozpadať sa. Nechajte vychladnúť.

4: Cesto vyvaľkajte na hrúbku cca 2 mm a pokryte ním dno tortovej formy s priemerom cca 23 cm.* Zvyšok cesta orežte a použite na vrchnú vrstvu cesta.

5: Formu s cestom dajte na chvíľu do chladničky, pred pečením dno popichajte vidličkou. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 25 minút. Cesto by malo byť po vytiahnutí upečené.

6: Zvyšné cesto vyvaľkajte a narežte na tenké pásiky. Naplňte koláč vychladnutou jablkovou náplňou a na vrch prepletaním poukladajte pásiky cesta. Potrite vyšľahaným vajíčkom a môžete/nemusíte posypať cukrom. Pečte pri teplote 180 stupňov ďalších 25 minút, alebo kým bude cesto na vrchu upečené. Jablkový pie podávajte posypaný práškovým cukrom

* Cestom môžete vystlať celú formu, ale ja som chcela menej cesta a viac jabĺk, tak som vystlala len dno. Množstvo cesta vystačí aj na takto vystlanú formu.

Comments

comments