Francúzsky jablkový koláč (recept na šťavnatý jablkový koláč)

0
53

Ingrediencie:

100 g hladká múka
100 g polohrubá múka
125 g maslo
1 žĺtok
1/2 PL práškový cukor štipka soli
2-3 PL voda
3-4 jablká
3 PL. hnedý cukor
3 PL vanilková aróma
1 PL rumová aróma
4 PL marhuľový džem

Recept na Francúzsky jablkový koláč:

Zmiešajte dokopy hladkú a polohrubú múku, pridajte štipku soli, 100 gramov zmäknutého masla, žĺtok a tri lyžice vody. Vypracujte cesto, ktoré necháte chvíľu odpočívať v chladničke. Okrúhlu formu na tart vymastite maslom a vyložte ju cestom. Do formy ho dôkladne natlačte rukami. Okraje nemusíte ťahať príliš vysoko, pretože koláč je dosť nízky.

Jablká nakrájajte na tenké plátky a uložte ich do kruhov tak, aby sa prekrývali. Posypte ich hnedým cukrom, pokvapkajte rozpusteným zvyškom masla a prepichnite vidličkou.

Pečte asi 50 minút pri 150°C. Pred koncom zmiešajte džem s vanilkovou a rumovou arómou v miske a rozotrite ho po celom povrchu koláča. Vložte späť do rúry, zapnite funkciu gril a nechajte 5 až 10 minút karamelizovať.

Pridajte šľahačkou a chuťový zážitok je zaručený. 🙂 Info: Na pôvodný recept sa používa amaretto a rum. Ja som použila vanilkovú a rumovú arómu.

Comments

comments