Na citrónový koláč budeme potrebovať:
Cesto:
500 g hladkej múky
250 g masla
175 g práškového cukru
2 vajcia
1 citrón
1 vanilkový struk
Poleva:
400 g cukru
250 ml smotany
9 vajec
5 citrónov na šťavu
2 citróny na kôru
Recept na citrónový koláč
1. Do mysy dáme preosiatu múku, pridáme práškový cukor, maslo, nastrúhame kôru z umytého citróna (Pozor len žltú kôru, biela časť šupy je horká), dve premiešané vajíčka a dužinu z vanilky. Všetko spolu dôkladne zmiešame. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chlade 30 minút odpočinúť.
2. Cesto rozvaľkáme, dáme do formy a orežeme prebytočné cesto. Na cesto položíme papier na pečenie a zaťažíme ho fazuľou. Korpus koláča pečieme 20 minút pri 180 ° C.
3. Citrónovú polevu si pripravíme tak, že v miske zmiešame rozšľahané vajcia, cukor, nastrúhanú citrónovú kôrou, citrónovú šťavu a smotanu. Celú túto zmes potom miešame nad parou, kým nezhustne .
4. Po vybratí z rúry odstránime papier na pečenie z korpusu. Citrónovú polevu nalejte na upečený korpus a pečte ďalších cca 30 minút pri teplote 130 ° C.
5. Po upečení počkáme kým citrónová poleva vychladne.
Citrónový koláč môžeme podávať s kopčekom zmrzliny alebo šľahačkou.
Doba prípravy : 130 min
Energetická hodnota : 1 porcia 1951 kCal/8155 kJ , 4 porcie 7804 kCal/32619 kJ
zdroj: youtube.com