1. Pozdĺž chrbtice narežeme kapra z oboch strán.
2. Odrežeme hlavu. Rez vedieme poza žiabre a predné plutvy.
3. Opatrne popri rebrách kapra odrežeme dva filety. Pokiaľ chceme mäso bez kože neodrežeme chvost.
4. Odrežeme spodnú časť kapra. (pupok. ) cca 2 cm. Táto časť nie je príliš chutná preto ju dávame na vývar.
5. Kožu z kapra odstránime tak, že narežeme mäso pri chvoste. Jednou rukou chytíme chvost a druhou sa s nožom pohybujeme v tukovej vrstve medzi kožou a mäsom.
Takto si vykostíme kapra. Potom stačí už len porciovať.
Zaujímavosť: Kapor žil pôvodne v riekach. Od 14. storočia sa umelo chová v rybníkoch. Kapor je hospodársky najvýznamnejšou európskou rybou. Ročný úlovok divého i domáceho kapra v Európe je okolo 190 000 ton. Táto čeľaď zahŕňa asi 1200 druhov rýb.
cz: jak vykostit a naporcovat kapra
en: How to fillet and boned carp
zdroj: youtube.com