Hovädzia vysoká roštenka – rib eye steak
1. Mäso osušíme papierovou utierkou a pokrájame na silné plátky, aby sme sa mohli neskôr rozhodnúť či ich chceme krvavé alebo prepečené. Tento druh mäsa nie je nutné marinovať, jeho osobitá chuť stačí na to, aby ste si ho vychutnali.
2. Rozpálime gril a následne ho očistíme oceľovou kefou. Zoberieme plátenú utierku nalejeme na ňu rastlinný olej a dočistíme ňou gril. Vďaka takto pripravenej ploche grilu sa nám mäso nebude prilepovať.
Tip: To, že je gril rozpálený zistíte tak, že na ňom neudržíte ruku dlhšie ako 3 sekundy.
3. Steak položíme na gril a grilujeme 1,5 minúty z oboch strán. Po preložení na druhú stranu hovädzie položíme na iné miesto na grile. Pretože to, kde bol pred tým je o niečo chladnejšie a my chceme, aby nám rýchlo zatiahlo. Pri silno nakrájaných steakoch je dobré vypiecť tuk aj zo strán. Podľa toho ako chceme mať steak prepečený grilujeme nasledovne.
VERY RARE – 2 minúty (z oboch strán)
RARE – 2,5 minúty (z oboch strán)
MEDIUM RARE – 3 minúty (z oboch strán)
MEDIUM – 4 minúty (z oboch strán)
WELL DONE – 4,5 minúty (z oboch strán)
Tip: Na otáčanie mäsa používajte kliešte. Neprepichujte mäso vidličkou, pretože by Vám z neho vytiekla šťava.
Tip: Pokiaľ grilujete pre viacerých ľudí, položte mäso maximálne na 2/3 grilu. Takto budete mať miesto na prekladanie mäsa.
4. Steaky necháme odpočívať 3 minúty. Posolíme, okoreníme a polejeme olivovým olejom.
Servírujeme s grilovanou zeleninou alebo šalátom.
Hovädzí pupok – flank steak
1. Rozpálime gril a následne ho očistíme oceľovou kefou. Zoberieme plátenú utierku nalejeme na ňu rastlinný olej a dočistíme ňou gril. Vďaka takto pripravenej ploche grilu sa nám mäso nebude prilepovať.
2. Mäso osušíme papierovou utierkou a neposolené grilujeme v celku. Mäso by malo mať izbovú teplotu, aby sa lepšie prepieklo.
3. Steak položíme na gril a grilujeme cca 1 minútu z oboch strán. Po preložení na druhú stranu hovädzie položíme na iné miesto na grile. Pretože miesto kde sa griloval steak je teraz o niečo chladnejšie a my chceme, aby sa nám rýchlo zatiahlo.
4. Potom ho preložíme na chladnejšie miesto a zavrieme gril. Grilujeme ešte ďalších 8 minút.
5. Flank steak necháme odpočívať 3 minúty. Posolíme, okoreníme a polejeme olivovým olejom.
Hovädzie lúpané plece – top blade steak
1. Rozpálime gril a následne ho očistíme oceľovou kefou. Zoberieme plátenú utierku nalejeme na ňu rastlinný olej a dočistíme ňou gril. Vďaka takto pripravenej ploche grilu sa nám mäso nebude prilepovať.
2. Mäso osušíme papierovou utierkou a odrežeme prebytočné blany (tuk ponechajte). neposolené grilujeme v celku. Mäso by malo mať izbovú teplotu, aby sa dobre prepieklo.
3. Mäso grilujeme z oboch strán. Podľa toho ako chceme mať steak prepečený grilujeme nasledovne.
VERY RARE – 2 minúty (z oboch strán)
RARE – 2,5 minúty (z oboch strán)
MEDIUM RARE – 3 minúty (z oboch strán)
MEDIUM – 4 minúty (z oboch strán)
WELL DONE – 4,5 minúty (z oboch strán)
4. Top blade steak necháme odpočívať 3 minúty. Posolíme, okoreníme a polejeme olivovým olejom.