Suroviny na jablkový koláč:
550 g lúpaných jabĺk
300 g lístkové cesto
50 g maslo
100 g krupicový cukor
1 vajce
1 lyžička mletej škorice
1 vanilkový struk
1 lyžica masla na potretie
40 ml calvados (francúzska jablčná pálenka)
cukor múčka na posypanie
smotana podľa chuti
Recept na jablkový koláč:
1. Olúpané jablká zbavte jadrovníkov.
2. Do panvice vsypte cukor a pripravte svetlý karamel. Panvicu dajte bokom a vmiešajte maslo s trochou pálenky. Vlejte do zapekacej misy.
3. Jablká prekrájajte na polovice, rozložte v zapekacej mise a posypte škoricou.
4. Lístkové cesto vyvaľkajte na hrúbku cca 3 mm, vykrojte kruh a po celej ploche prejdite dierovacím valčekom. Vykrojeným cestom preložte jablká, zarovnajte a potrite rozšľahaným vajcom. Vložte do predhriatej rúry a pečte pri 200 ° C cca 30 minút.
5. Hotový koláč potrite rozpusteným maslom zmiešaným s calvadosom. Koláč rozkrojte a servírujte so smotanou ochutenú vanilkovým strukom.
Tip: Môžete podávať so vanilkovou zmrzlinou alebo jablkovým sorbetom.
zdroj: youtube.com
Comments
comments