Čo budeme potrebovať:
Štipka soli
Cesto:
500 g jemný hrudkovitý tvaroh
cca 150 g detská krupica
Náplň:
25 – 30 ks čerstvé slivky, ringloty, alebo mirabelky
Podľa chuti zmiešaná opražená strúhanka, mletý mak, či orechy s práškovým cukrom
Postup:
1. Slivky umyjeme a poriadne osušíme. Tvaroh rozmixujeme na jemno a pomaly primiešavame krupicu, kým nám nevznikne mäkkšie, ľahko tvarovateľné cesto. Necháme ho odležať cca 20 minút, pretože krupica ešte nabobtná a cesto trochu zhustne. (Každý tvaroh je iný, preto je podiel krupice len orientačný).
2. Cesto preložíme na jemne pomúčenú pracovnú dosku a vytvarujeme dlhý valec, ktorý nakrájame na rovnako veľké kúsky. Do každého kúska zabalíme slivku zbavenú kôstky.
3. Guľky dáme variť do osolenej vriacej vody. Na začiatku varenia ich vareškou jemne ponadvihujte, aby sa neprilepili na dno. Počkajte, až vyplávajú na vrch a povarte ešte 4 – 5 minút podľa veľkosti. Guľky vyberieme, na tanieri ich polejeme rospusteným maslom a posypeme svojou obľúbenou posýpkou.