Ingrediencie na pizzu
1 kg hladkej múky
0,5 l vody
5 g droždia
olivový olej
0,4 l lúpaných paradajok
1 lyžičku oregána
syr mozarela
bazalku
soľ
Recept na pizzu Margherita (Margarita)
1. Pripravíme si kvások. V 0,5 l vody s 1 lyžicou soli poriadne rozmiešame 5 g droždia. Prilejeme do 1kg hladkej múky (Ideálna je s vysokým obsahom lepku).
2. Cesto hnetieme cca 8 minút. Potom ho na teplom mieste necháme kysnúť 10 minút.
Zmes by mala zväčšiť objem. Jedná sa o prvý “dôkaz” prítomnosti kvasiniek. Keď zmes (tzv. huba) nezvyšuje objem droždie je pravdepodobne mŕtve, a preto nie je “aktívne”. Ak zmes z kvasníc nevychádza správne treba ju vyhodiť a začať znova.
3. Nakrájame cesto na 4 rovnaké kusy. (Každá z týchto 4 bochníkov bude 1 Pizza Margherita, 10 až 12 cm v priemere)
4. Cesto opäť vypracujeme potrieme olivovým olejom necháme kysnúť ďalších 20 minút.
Tip: Ak nechcete použiť všetky porcie hneď môžete si dať nepoužité cestové bochníčky do tesne uzavretých plastových sáčkov a uskladniť pre budúce použitie. Cesto na pizzu Margherita vydrží najmenej 5 dní v chladničke. Môžete ho aj zmraziť. Pri rozmrazení treba cesto rozmraziť na izbovú teplotu.
5. Urobíme si rajčinový základ na pizzu. Do misy s lúpanými rajčinami (0,4 l) si pridáme 2 lyžičky soli a 1 lyžičku oregána. Všetko spolu rozmixujeme (dochutíme podľa seba, zvykne sa pridávať aj roztlačený cesnak).
6. Pizzu si vytvoríme tak, že zatlačíme na bochník s končekmi prstov v strede cesta a začneme formovať guľatý disk.
7. Polejeme rajčinovým základom na vrch poukladáme na hrubo nakrájanú mozarelu.
8. Umiestnite pizzu na pizza kameň (plech postačí) a dáme do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pizzu umiestnime do stredu rúry. Pečieme po dobu 7-9 minút, kým sa mozzarella neroztečie a okraj „kôrka“ pizze sa ľahko opečie.
Ak zaklopeme prstom na okraj pizze, malo by znieť duto. Pizza by mala mať zospodu tmavo hnedé / čierne škvrny na textúru a chuť.
Necháme trochu vychladnúť, pridáme bazalku na ozdobu a potom pizzu nakrájame na šesť plátkov.
Ihneď podávame.
Celkový čas: 1 hod 33 min
Príprava: 30 min
Neaktívne: 45 min
Varenie: 18 min
Výnos: 4 porcie
Úroveň: Stredná
Comments
comments