Úvod Blog

Medvedia nátierka – pomazánka z medvedieho cesnaku

0

Medvedia nátierka – pomazánka z medvedieho cesnaku

250g tvarohu
30g topený syr
1 čl soľ
1 čl červená paprika medvedí cesnak

Oškvarkové pagáče starej mamy (jednoduchý recept)

0

Ak hľadáte tradičný, jednoduchý a chutný recept na pagáče, práve ste na správnom mieste!

Ingrediencie na oškvarkové pagáče:

1 lyžička cukru
1 kocka droždia
400 ml vlažného mlieka
1 kg hladkej múky špeciál
1 žĺtok
2 ks vajec
1 PL soľ
2 dl oleja
250 g Hera
500 g mletých oškvarkov
1 vajce na potretie

Recept na oškvarkové pagáče:

Rozpustite cukor a droždie vo vlažnom mlieku a nechajte kvasiť na teplom mieste asi 10-15 minút, kým nezačne peniť. V miske zmiešajte múku s 2 ks vajec, žĺtkom, soľou a olejom. Pridajte kvasnicovú zmes a vypracujte hladké cesto. Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte postupne trochu múky, aby ste dosiahli správnu konzistenciu. Cesto nechajte vykysnúť na teplom mieste, prikryte ho utierkou alebo fóliou, asi 1 hodinu, kým sa nezdvojnásobí.

Po vykysnutí cesta ho rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku približne 1 cm. Na rozvaľkané cesto položte plátky Hery a rovnomerne ich rozotrite po celej ploche cesta. Potom rovnomerne rozotrite mleté oškvarky.

Cesto trikrát preložte. Po každom preložení počkajte 20 minút. Z cesta vyrežte kruhy pomocou malého pohára alebo kruhového výrezača. Položte pagáče na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ich ešte asi 15 minút odpočívať. Pred pečením potrite pagáče rozšľahaným vajcom. Predhrejte rúru na 250 stupňov Celzia.

Pečte v predhriatej (teplovzdušnej) rúre na 160 stupňov Celzia asi 20-25 minút, kým pagáče nezhnednú a nebudú pevne na dotyk.

Po upečení ich nechajte chvíľu vychladnúť a potom môžete servírovať. Lahôdka je hotová! Vychutnajte si tento lahodný recept na oškvarkové pagáče, ktorý je ideálny na rôzne príležitosti a okamihy.

Apple Pie – Jablkový koláč (Recept na spôsob typického amerického jablkového koláča)

0

Jablkový koláč – Apple Pie (Recept na spôsob typického anglického / amerického jablkového koláča)

Na jablkový koláč budete potrebovať tortovú formu (priemer cca 23 cm):

Ingrediencie:

Cesto:
240 g hladkej múky
45 g trstinového cukru
½ čajovej lyžičky soli
½ čajovej lyžičky mletej škorice
100 g studeného masla
60 ml studenej vody vajce na potieranie

Náplň:
1 kg jabĺk
2 čajové lyžičky mletej škorice
60 g trstinového cukru
10 g kukuričného škrobušťavu a kôru z ½ citróna

Recept:

1: Ako prvé pripravte cesto, ktoré musí postáť v chladničke. Zmiešajte všetky sypké suroviny, pridajte na kocky nakrájané studené maslo, studenú vodu a miešajte až kým nevznikne kompaktné cesto. V prípade potreby dolejte trochu vody. Cesto by malo byť trochu lepkavé.

2: Cesto roztlačte na placku a zabaľte do potravinovej fólie, alebo papiera na pečenie. Nechajte ho v chladničke odpočívať minimálne 1 hodinu.

3: Kým sa cesto chladí, nachystajte náplň. Jabĺčka ošúpte a očistite. Na suchú rozohriatu panvicu nasypte na tenké plátky nakrájané jablká. Posypte ich mletou škoricou, cukrom, kukuričným škrobom, kôrou a šťavou z citróna. Po premiešaní prikryte panvicu pokrievkou a za občasného miešania duste asi 10 minút. Plátky jabĺk by mali byť mäkké, ale mali by držať tvar a nerozpadať sa. Nechajte vychladnúť.

4: Cesto vyvaľkajte na hrúbku cca 2 mm a pokryte ním dno tortovej formy s priemerom cca 23 cm.* Zvyšok cesta orežte a použite na vrchnú vrstvu cesta.

5: Formu s cestom dajte na chvíľu do chladničky, pred pečením dno popichajte vidličkou. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 25 minút. Cesto by malo byť po vytiahnutí upečené.

6: Zvyšné cesto vyvaľkajte a narežte na tenké pásiky. Naplňte koláč vychladnutou jablkovou náplňou a na vrch prepletaním poukladajte pásiky cesta. Potrite vyšľahaným vajíčkom a môžete/nemusíte posypať cukrom. Pečte pri teplote 180 stupňov ďalších 25 minút, alebo kým bude cesto na vrchu upečené. Jablkový pie podávajte posypaný práškovým cukrom

* Cestom môžete vystlať celú formu, ale ja som chcela menej cesta a viac jabĺk, tak som vystlala len dno. Množstvo cesta vystačí aj na takto vystlanú formu.

Halloweenske čokoládové muffiny (Strašidelne dobrý recept na nadýchaný a šťavnatý koláčik muffin)

0

Suroviny na čokoládový muffin:
polohrubá múka – 1 šalka
mlieko – 1/2 šálky
kryštálový cukor – 1/2 šálky
olej – 1/4 šálky
kypriaci prášok – 1/2 bal.
vajce – 1 ks
kakaový prášok – 1/4 šálky
mliečna čokoláda – 1 tabuľka

Maslové sušienky – 1 bal.

Šťavnatý slivkový koláč s posýpkou

0

Hrnčekový recept na šťavnatý slivkový koláč s posýpkou

Na slivkový koláč budeme potrebovať:
• 2 hrnčeky polohrubej múky
• 1 hrnček práškového cukru
• pol hrnčeka rozpusteného masla
• 2 vajcia
• 1 hrnček mlieka
• 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
• 3 hrnčeky nakrájané slivky
• 1 hrnček posýpky (4 pl hrubá múka, 2 pl maslo, 4pl krupicový cukor)

Recept:
1. Múku, práškový cukor, maslo, vajcia, mlieko a kypriaci prášok spolu vymiešame.

2. Na plech s rozmermi 40 x 30 cm dáme papier na pečenie a roztrieme doň cesto.

3. Na cesto poukladáme nakrájané slivky a posypeme posýpkou.

4. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov Celzia asi 30 minút.

Ako fotiť zvieratá v ZOO

0

V dnešnom videu sa vyberieme do Bratislavskej ZOO fotografovať zvieratá 🐒🦒 Povieme si, aké sú najlepšie podmienky pre fotenie, aký objektív použiť na takýto druh fotenia a ako zaujímavo, či iným spôsobom odfotiť zvieratá 🐻💛

Čokoládový muffin (hrnčekový recept na nadýchaný a šťavnatý koláčik muffin)

0

Ingrediencie na čokoládový muffin:

polohrubá múka – 1 šalka
mlieko – 1/2 šálky
cukor – 1/2 šálky
olej – 1/4 šálky
kypriaci prášok – 1/2 bal.
vajce – 1 ks
kakaový prášok – 1/4 šálky
mliečna čokoláda – 1 tabuľka

Recept na čokoládový muffin:

  1. Dôklane vymiešame vajíčko s cukrom
  2. Postupne za stáleho miešania pridáme ostatné suroviny
  3. pečieme 18 minút pri 190 °C.

Dobrú chuť. 🙂

„Echt“ Rumové guľky (recept len pre dospelých)

0

Ingrediencie na rumové guľky:

3 dl rum
200 g hrozienka
200 g práškový cukor
200 g vlašských orechov (mletých)
200 g horká čokoláda

kokos na obalenie

Postup je jednoduchý. Stačí len všetko zmiešať, vytvoriť guľky a obaliť v kokose.

Recept na pudingový zákusok / koláč

0

Pokiaľ máte chuť na šťavnatý koláč, určite vyskúšajte tento recept. Našej celej rodine nesmierne chutil.

Suroviny:

5 vajec
250g kryštálového cukru
100ml horúcej vody
100ml oleja
250g polohrubej múky
1 balíček kypriaceho prášku

Suroviny na puding:

1l mlieka
2 balíčky čokoládového pudingu
6 lyžíc kryštálového cukru

Suroviny na šľahačkový krém:

1 smotana na šľahanie
2 lyžice práškového cukru
2 kyslé smotany
kakao, medovka alebo jahoda na ozdobenie

Recept na pudingový zákusok:

Celé vajcia vymiešame s cukrom, pridáme vodu, olej, múku preosiatu s kypriacim práškom a vymiešame. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Podľa návodu pripravíme puding. Do surového cesta lyžicou rozmiešame puding a dáme piecť do vyhriatej rúry na 35 minút pri teplote 170 stupňov Celzia.

Smotanu vyšľaháme, pridáme práškový cukor a došľaháme .

Pochúťkové smotany vymiešame, postupne pridáme do šľahačky a zľahka premiešame.

Na upečené a vychladnuté cesto natrieme šľahačkový krém. Jednotlivé porcie ozdobíme kakaom a lístkom medovky alebo jahodou.

Recept na hrnčekový cuketový perník

0

Dnes sme si pre vás pripravili takýto rýchly a jednoduchý recept. Všetko sa len varechou zamieša a vyleje na plech.

Ingrediencie na perník:

2 hrnčeky cukety
3/4 hrnčeka kryštálového cukru
3 ks vajec
2 hrnčeky polohrubej múky
1/2 hrnčeka slnečnicového oleja
1 KL korenie perníkové
1 ks kypriacieho prášku do perníka
3 PL džem marhuľový
2 PL prášok kakaový